פסח: ניקיונות וניקוי

מכל שמותיו הרבים של החג, מתחבר אצלי הכי הרבה השם “חג האביב”, שם המסמל תקופה חדשה בשנה, תקופה של התחדשות, התרעננות ושינוי. בכלל, כל אווירת הניקיונות הבלתי נגמרים המתלווה לפסח, ביחד עם המיון והסידור של כל חפצי ופינות הבית, מוסיפים רבות לאותה תחושה של התנקות והתארגנות מחודשת.

אבל בינינו, למה להסתפק רק בבית שלנו אם אפשר לעשות גם ניקוי לגוף?  כוונתי כמובן, היא לא למקלחת טובה, או לסבון מיוחד, אלא לניקיון של מערכות הגוף הפנימיות שלנו.

במשך כל השנה הגוף שלנו צובר רעלים רבים: מהאוכל הלא בריא, ממשקאות ממותקים ואפילו מהאוויר הלא נקי שאנחנו נושמים ועוד .בדרך כלל הגוף שלנו יודע להתמודד לבד עם רעלים: ממש כשם שהוא נושם, מעכל ומחדש את תאיו, כך גם יש לגוף שלנו מנגנון לניקוי רעלים; הבעיה מתעוררת כאשר כמות הרעלים שאנחנו מעמיסים על גופנו גבוהה מקצב ניקוי הרעלים בגוף.

במקרים כאלו, מומלץ לעשות דיאטת ניקוי רעלים תחת הדרכת דיאטנית קלינית ממוחית בנושא, משום שאם לא עושים דיאטה מסוג זה תחת פיקוחה של יד מקצועית ומכוונת, הרי שאפשר להזיק לגוף יותר מאשר להועיל לו.

הפתרון הפשוט ביותר, אם כך, הוא בעצם המניעה: למנוע מעצמנו להגיע למצב בו אנחנו מכניסים לגוף שלנו יותר רעלים מאשר מה שהוא יכול לסלק.

איך עושים זאת?  נמנעים מצריכת מאכלים עתירי שומן וקלוריות ומתחילים לגוון את התפריט שלנו, ולהוסיף לו יותר ירקות ופירות. איזה ירקות ופירות כדאיים? כמובן שכולם. אבל בכל זאת, לפעמים אנחנו נוטים לאכול אותו מגון מצומצם של פירות וירקות במקום ליהנות מכל מה שיש לטבע להציע.

מוגשת בפניכם רשימה של ” 10 ירקות על ” שיעזרו לכם לגוון את התפריט ולמנוע מצב בו הגוף לא יכול להתמודד עם כל הרעלים שהכנסנו לתוכו:

עלי בייבי

אם פעם הסתפקנו רק בחסה, פטרוזיליה ושמיר ואולי גם בכוסברה, הרי שבשנים האחרונות נכנס לזירה שחקן חדש: העלים הירוקים – “עלי הבייבי”. מתברר שהירק הזה הוא מצוין לבריאותנו וגם מוסיף גיוון וטעם מיוחד  לסלטים ולסנדוויצ’ים. עלי הבייבי הם בעצם תערובת של עלים צעירים של רוקט (עשיר בוויטמין C  ואשלגן), גרגיר הנחלים (מכיל חלבון וכמות רבה של וויטמינים ומינרלים שונים) ומנגולד (מכיל כמות גבוהה של ויטמנים C, A, K).

“כרוב על”

ידוע גם כקֶייל, הוא תת מין של כרוב הבר. יש לו סגולות בריאותיות רבות כמו גם כמות רבה של סיבים תזונתיים, נוגדני חמצון, נוגדי דלקת ונוגדי סרטן. בנוסף, הכרוב ידוע כמזון אנטי-דלקתי, המשפר רמות כולסטרול בדם, תורם לראייה תקינה, משפר את תפקוד המערכת החיסונית ועוזר בשמירה על הכבד.

אספרגוס

” המנקה” של הגוף -יש בו מינרלים רבים וחומצות אמינו המנטרלים חומרים שאינם בריאים לגופנו. האספרגוס משפר את איזון הסוכר בדם, פועל כמשתן טבעי, מוריד נפיחויות ועוזר במניעת אבנים בכליות. בנוסף הוא עשיר במיוחד בחומצה פולית וויטמינים מקבוצת B. יש מחקרים המוכיחים את יעילותו בהורדת סיכון למחלות לב ומחלות כבד.

תרד

התרד הינו מקור לוויטמינים רבים בינהם: ויטמין A, ויטמין K, ויטמין C, ויטמין E  ועוד רבים וטובים. בנוסף על כך התרד מהווה מקור תזונתי טוב למינרלים כדוגמת: מגנזיום, סידן, אשלגן, נחושת, זרחן, אבץ וסלניום. יתרון נוסף בתרד  הוא שהתרד עשיר בסיבים תזונתיים ונוגדני חמצון. התרד גם משפר את איזון הסוכר בדם, מוריד לחץ   דם, משפר את בריאות העצם, העור והשיער.

סלק

 סלק עשיר במינרלים רבים: סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ ונחושת בנוסף יש בו ויטמינים רבים ובעיקר ויטמין A וויטמין C. אמנם אין בו הרבה ברזל, אך הברזל שנמצא בו נספג היטב. הסלק מכיל נוגדני חמצון רבים ולכן גם מסייע בהגנה מסרטן ומחלות כרוניות אחרות. בנוסף, הפיגמנטים שבסלק מעלים את הפעילות האנזימטית שבכבד בעת סינון רעלים וכך עוזרים בניקוי פסולת מהגוף.

בצל

 שייך למשפחת השום, עשיר במרכיבי גופרית המאפיינים את ריחו החריף וגם את סגולתו הרפואית. בצל עשיר בויטמינים רבים, מינרלים ופיטוכימיקלים המיטיבים עם הבריאות, בעיקר שיפור של רמות כולסטרול בדם, איזון רמות סוכר, אנטיביוטיקה טבעית נגד בקטריות, חיזוק העצמות ומניעת אוסטיאופורוזיס.

פלפל אדום

דווקא צבעו האדום של הפלפל נותן לו את עצמתו כנוגד חמצון- בעזרת הקרוטנואידים האדומים. למרות המיתוס, דווקא פלפל אדום הוא המקור הכי זמין לוויטמין C, בפלפל אחד אותה כמות ויטמין C  כמו בשלושה תפוזים! פלפל גם מכיל אשלגן התורם לאיזון לחץ הדם וכמובן סיבים תזונתיים ומשפרים רמות של כולסטרולוסוכרים בדם.

ברוקולי

הברוקולי הוא זן של כרוב עם ראשי פרחים בצבע ירוק כהה . הברוקולי הוא בין הירקות הבריאים ביותר שמאפשר קבלת מגוון ויטמינים במנה אחת ( חומצה פולית, בטא קרוטין, ויטמין K, ויטמינים מקבוצה B ועשיר במיוחד בויטמין C )

הברוקולי גם מכיל מינרלים, סיבים תזונתיים וחומרים נוגדי חמצון . הוא ירק המסייע למערכת העיכול לשפר פעילות המעיים, מונע טרשת עורקים, עוזר לבריאות העיניים והעצמות ואף מפחית את הסיכון לחלות בסוגים שונים של סרטן.

פטריות

במשך שנים הפטריות שישמו גם כמעין תרופה משום שהם עשירות בחומצות אמינו, סלניום ושלל ויטמינים ומינרלים:  כמויות ניכרות של ויטמינים מקבוצת B , סידן, אשלגן, סידן , ברזל וויטמין D.  בנוסף,הפטריות הם משמשות כחומר אנטי דלקתי טבעי ועוזרות במניעת סוגים שונים של סרטן.

צנון

החלק הנאכל הנפוץ הוא השורש, אבל אפשר גם לאכול את העלים והזרעים. הצנון הוא מקור טוב לויטמין  C  ,  חומצה פולית, אשלגן, ויטמין C, ויטמין B6, B2 מגנזיום, נחושת וסידן.

לצנון תכונות מועילות רבות ובניהם : משפר את זרימת הדם, משמש כחומר אנטי בקטריאלי ואנטי פטרייתי, מסייע לעיכול ומרחיק אבנים בדרכי המרה והשתן.

לכל אלה שאינם אוהבים לאכול את הירקות בתור נשנוש, מוצעים המתכונים הבאים:

כמובן שניתן לאכול את הירקות בכל מתכון ובכל דרך כיד הדמיון הטוב.

 סלט עליי בייבי פטריות
עליי בייבי 200 גרם
פטריות חבילה כ200 גרם חתוכות לפרוסות
עגבניות שרי 200 גרם חתוכות לחצי
בצל סגול 1 חתוך לשמונה
עליי רוקט 200 גרם
חמוציות 20 יחידות
אגוזי מלך 2 כפות

לרוטב
חומץ 4 כפות
שמן זית 2 כפות
דבש 2 כפיות
חרדל 1 כפית
שום 2 שיניים כתושות
רוטב סויה דל נתרן 1 כף
מלח 1/4 כפית
פלפל שחור 1/4 כפית

לערבב בקערה את מצרכי הסלט (אפשר לקלות את האגוזים 3 דקות במחבט לפני )
לערבב היטב את מצרכי הרוטב ולשפוך על הסלט לפני ההגשה

אומלט תרד, בצל ומצה

תרד עלים קפוא

1 בצל קצוץ

2 מצות ( אפשר מצה לייט)

3 ביצים

מלח, פלפל

1 כף שמן

ממיסים את התרד במחבת, בתוספת ¼ כוס מים, עד שגושי התרד מתפוררים והמים חמים מאוד. מסננים, ושופכים חצי מכמות הנוזלים. בינתיים מפוררים את המצות לקערה גדולה. יוצקים על פירורי המצות את התרד עם נוזלי הבישול שנותרו. מערבבים היטב עד שהמצות מתרככות.

מוסיפים את הביצים והבצל ומתבלים יפה במלח ופלפל.

מחממים את השמן במחבת גדולה, ומטגנים את  מחצית מן התערובת לאומלט גדול (כ- 5 דקות מכל צד) . מטגנים גם את המחצית השנייה.

מגישים חם.

 

חוץ מניקיון הגוף, שנזכה גם לנקות מאיתנו כל מחשבה שלילית ושנאמין בעצמנו וביכולת שלנו להצליח גם בתהליכים ארוכים. שנצליח לחדש את המחשבות שלנו כדי להגיע למקומות טובים יותר. אז שנזכה כולנו לחג אביב שמח, של ניקיון והתחדשות. גם של הגוף, אבל בעיקר של הנפש.

חג כשר ושמח!

סוזי גלר

דיאטנית קלינית ותזונאית ספורט

אהבתם את המאמר? שתפו אותו עם חברים

תפריט נגישות