הדובדבן כבר לא צריך קצפת

עוגות קצפת עם דובדבן בפסגה נחשבו מאז ומתמיד לסמל לדבר המושלם. העוגה הטעימה, הקצפת המתוקה ולסיום, הטאץ’ של הדובדבן. אז מה כה מיוחד בדובדבנים האלה שתופסים מקום של כבוד גם בחנויות הפירות והירקות, גם בקטיף וגם בעולם הדימויים של כולנו?

דובדבנים, נעים להכיר.

ידוע לכל שדובדבנים הינם טעימים ויפים. אך האם גם ערכיהם התזונתיים נחשבים לדובדבן שבקצפת? בוא ונלמד מהם הסוגים הקיימים בשוק. קיימים למעשה יש 2 זנים של דובדבנים: דובדבן מתוק ודובדבן חמוץ, 2 מינים של עצי פרי. בישראל גדלים שני מינים של דובדבן: דובדבן שרוע (Cerasus prostrata), שהוא שיח הגדל בחרמון והוכרז ערך טבע מוגן בישראל, ודובדבן קטן פרי (Cerasus microcarpa).

הזן הנפוץ ביותר לאכילה הינו הזן  המתוק הנקרא גודגדן.

הדובדבן וגודגדן שייכים לקבוצת הפירות הקטנים המכילים ריכוז גבוה מאוד של נוגדי חימצון כמו יתר המשפחה (אוכמניות, פטל, תות שדה).

באזורים הגבוהים של הארץ  מעל 700 מטר כגון רמת הגולן והגליל העליון וכן בגוש עציון, קיימים מטעים מסחריים של עצי דובדבן ועצי גודגדן.

לפי שיחה שקיימתי  עם מנהל השיווק של “בראשית” מגדלים בארץ ארבעת אלפיים טון של זנים שונים של דובדבנים.

הזנים הנצרכים ביותר הינם כמובן המתוקים יותר ולכן קיימת מגמה הולכת וגוברת של גידולים של הזנים המתוקים וצמצום משמעותי של הזנים החמוצים שפחות מתחברים לחך הישראלי.

העונה שלהם היא קצרה במיוחד, לכן  למי שחשוב לאכול דובדבנים טריים, יצטרך להגיע לשווקים לחפש אותם  בחודשי ניסן ואייר (באמצע חודש מאי ועד סוף יוני ).

רובם המכריע של הגידולים הינם לשימוש ביתי וצריכתם עלתה בארץ ב30% בשנים האחרונות והם הפכו לפופולאריים יותר.

ועתה ניגש לשאלת השאלות העם יש ערך מוסף לבריאות שלנו באכילת דובדבנים? התשובה היא חד משמעית: כן.

כמו כל פירות היער בעלי הפיגמנטים האדומים-כחולים-סגולים, גם הדובדבן עשיר בפלבנואידים יחודיים לגוף ב-3 דרכים עיקריות:

 

  1. הקטנת הסיכון ללקות במחלות לב
  2. הקטנת הסיכון ללקות בסרטן
  3. האטת קצב ההזדקנות

 

הדובדבן מכיל פלבנואידים יחודיים וביניהם אנטוציאנינים שהם נוגדי סרטן וקוורצטין שהוא נוגד חימצון פוטנטי ביותר ונחשב אנטי-סרטני ונוגד דלקות.

הדובדבן עשיר מאוד בויטמין C.  שפע רב של מינרלים כמו אשלגן, סידן, ברזל

ברפואה העממית נחשב כמתאים לטיפול בגאוט (שיגרון) וגם מחקרים מערביים אחרונים מראים כי לדובדבן מנגנון מיטיב בשיגרון ובמצבי דלקת אחרים. כמו-כן הוא עשיר במלטונין הנחשב “הורמון הנעורים” ובכך יש לו השפעה מיטיבה על נדודי שינה והאטת הזדקנות.

סיבים תזונתיים – מכיוון שהם גם עשירים בסיבים תזונתיים, לא מקפיצים רמות סוכר בדם (מדד גליקמי נמוך) ולכן הוא גם פרי מומלץ לסוכרתיים ולתוכניות להורדת משקל.

לאחרונה הדובדבנים הפכו להיות פוקוס מחקרי בהקשר ליתרונות למתאמנים, בגלל הכמויות הגדולות של חומרים נגד חמצון ונגד דלקת כתחליף טבעי לתרופות אנטי דלקתיות או משככי כאבים.

גם מתחילות להיות הוכחות מדעיות שאכילת דובדבנים “כתוסף תזונה” אצל ספורטאים יכול לעזור להתאוששות לאחר מאמץ גופני.

מה בין דובדבנים והתקף  גאוט?

גם במהלך השנה האחרונה התבצע מחקר על 633 אנשים הסובלים מגאוט, וראו שאכילת דובדבנים עזרה באופן ניכר להורדה של ב35% מההתקפים.

כיצד ניתן לשלב דובדבנים בתפריט היומי?

זוכרים את המתכונים של חטיפי אנרגיה ביתיים? אז בכל מתכון אפשר לשלב דובדבנים.

סלטים ירוקים עם כרוב קייל או עלי בייבי הם הסלטים המועדפים עליי לשילוב דובדבנים.

יוגורט עם דובדבנים

ארטיק דובדבנים הינו דרך קלה ונפלאה לקבל את כל הטוב שבדובדבנים גם לילדים קטנים.

בשיבולת שועל

פרוזן יוגורט

לבריאות

סוזי גלר

דיאטנית קלינית מומחית במטבוליזם

sussygaler@gmail.com

058-5325236



אהבתם את המאמר? שתפו אותו עם חברים

תפריט נגישות