חג השבועות, חג מתן תורתנו מקושר לאכילת מוצרי חלב. מדוע ולמה? עם ישראל שידע כי עומד לקבל את התורה הקדושה רצה להטהר כפי יכולתו. ומכיוון שעדיין פרטיהם של מצוות הכשרות לא ניתנו הם לא היו בקיאים בהלכות אלו. הפתרון היה לעבור לתפריט חלבי בלבד וכך לא יסתכנו בבעיות כשרות סבוכות.
מאז, מנהג בני ישראל לאכול מוצרי חלב בשבועות.
מלבד המנהג שהשתרש, אין מתאים יותר מחג השבועות, שמסמל את תחילת הקיץ, לחגיגה של גבינות .
הרי חג השבועות, מתקשר לכולנו גם ככה עם הצבע הלבן. יש אווירה של התחדשות, של הטהרות ושל קדושה באוויר. כל זה מתאים כמובן למנהג של אכילת מאכלי החלב הלבנים שרק מוסיפים לתחושה הזו , של הלבן בעיניים ונקי בנשמה.
וכשמדברים על כל הלבן הזה, חוץ מהחלב הרגיל שעולה לנו לראש, ואולי גם גבינות לבנות לפעמים שוכחים שיש לנו לבן מסוג אחר.
מה זאת אומרת אחר? לא באמת שונה, כי הוא עדיין שייך למשפחה הגדולה של מוצרי חלב אבל בכל זאת הוא פחות נפוץ.
.אני מדברת כמובן על משפחת מוצרי חלב עיזים
חלב עיזים, על מו ועל מה
חלב העיזים, והגבינות המופקות ממנו הפכו לחקל אינטגרלי בתזונה הים תיכונית המסורתית. צורת תזונה זו כבר הוכיחה את עצמה כבריאה וכמאריכת ימים, אם כך, מהו הסוד בגדול הטמון באותו חלב עיזים, ומה בעצם השוני לבין עמיתו מהפרה?
לחלב העיזים ולמוצריו יתרונות בריאותיים רבים. הם מכילים יותר וויטמינם ומינרלים כמו סידן, מגנזיום, זרחן, אשלגן, ויטמין סי וויטמין בי מאשר בחלב פרה
בנוסף לכך שהם מכילים יותר וויטמנים ומינרלים, הספיגה שלהם בגוף טובה יותר מאשר הספיגה של אותם וויטמנים ומינרלים שבאים ממוצרי חלב הפרה
יתרה מזאת, הרכב החלבונים של חלב העיזים תורם לכך שהחלב יתפרק מהר יותר בגוף ולכן חלב עיזים ממולץ לפעוטות, ילדים או מבוגרים הסובלים מהעיות עיכול שונות
יתרון נוסף בחלב העיזים הוא שהוא מכיל פחות לקטוז (סוכר) מאשר חלב פרה, ולכן חלב זה מתאים לאנשים הרגישים ללקטוז
כמו כן, ישנם מחקרים המעידים על קשר בין צריכת חלב עיזים ובין שיפור המערכת החיסוני וירידה ברמת הכלסטרול בדם. תרופת סבתא ידועה הייתה שתיית חלב עיזים לא מפוסטר על מנת לרפא פצעים בפה. כיום צריכת חלב לא מפוסטר איננה בריאה, אולם גם שתיית חלב מפוסטר הוכחה כיעילה להריסת אותם ווירוסים הגורמים לפצעים בפה
למרות שאפשר להתחיל לתת פעוטות חלב עיזים לפני חלב פרה, משום שהוא קל יותר לעיכול, תמיד צריך לעשות זאת בהדרגתיות ובהתאם לדרגת התפתחותו. החל מגיל שנה, כבר אפשר להתחיל
לשלב בתפריט של התינוק חלב עיזים וגבינות עיזים.
יש לשים לב, כי למרות יתרונותיו הרבים של חלב העיזים, בדרך כלל גבינות העיזים מכילות אחזו גבוה של שומן. כיום, לשמחתנו הרבה, יש מודעות רבה יותר לעניין ולכן ניתן למצוא גבינות עיזים גם באחוזי שומן נמוכים יותר כמו 5% שומן אותם ניתן לצרוך באופן חופשי יותר.
סלט קינואה וגבינת עיזים
מרכיבים
1 דלורית בינונית , חתוכה לקוביות קטנות
כרוב קייל אחד, ללא הגזע
½ כוס חמוציות
¼ כוס אגוזי מלך קלוי
¼ כוס גבינת עיזים מפוררת
1 כוס קינואה
2 כוסות ציר עוף (פרווה)- אפשר מים
שמן זית
מלח ופלפל
הוראות
מבשלים את הקינואה לפי הוראות היצרן, ובמקום המים הרגילים משתמשים בציר העוף הפרווה.
בזמן שהקינואה מתבשלת, שופכים מעט טיפות שמן זית על המחבת ומטגנים את קוביות הדלורית עד שהם רכים (10-12 דקות). מוצאים את הדלורית מהמחבת ונותנים לה להתקרר.
באותה המחבת , מוסיפים עוד קצת שמן זית ואת הכרוב, לאחר כדקה או שתיים של טיגון, מוציאים את הכרוב, או עד שהוא פריך. קוצצים גס את הקרוב. מניחים בצד שיתקרר.
שוב, באותה המחבת מוסיפים את אגוזי מלך, בלי צורך להוסיף שוב שמן זית. קולים את האגוזים במשך כמה דקות על אש נמוכה ונזהרים שלא לשרוף את האגוזים.
כשכל המרכיבים קרים, מערבבים עם כל שאר המרכבים.
סלט תרד וגבינת עיזים
מצרכים:
לסלט:
חצי קילו תרד- שטוף ויבש
1/2 קילו תותים – פרוסים לפרוסות
חופן שקדים – קלויים
1/4 – 1/2 כוס גבינת עיזים מפוררת
לתיבול:
שליש כוס מיץ רימונים
שישית כוס שמן זית
שישית כוס חומץ
פלפל טרי – לפי הטעם
מלח
הוראות:
מערבבים את מרכיבי הסלט. מערבבים בנפרד את כל מרכבי הרוטב, ושופכים מעל הסלט. מערבבים היטב.
חג שבועות שמח
סוזי גלר
דיאטנית קלינית ותזונאית ספורט
מומחית במטבוליזם
sussygaler@gmail.com