הרימון- זרעים של בריאות ותקווה

“שירבו זכויותינו כרימון” אנו מברכים בשולחן ראש השנה. אז מה יש בפרי עם הכתר שגורם לו להיות למקור לברכות. לקראת החג הקרב ובא החלטנו לבדוק מה מסתתר בפרי מיוחד זה, במה הוא עשיר, כיצד כדאי לצרוך אותו ועוד.

לקראת פרוס השנה החדשה עסוקים כולם בעשיית חשבון נפש בתחומים השונים. כך גם אני. מלבד לחשבון נפש האישי אני דואגת לבדוק גם את התחום המקצועי. השאלה הראשונה שאני תמיד שואלת את עצמי היא האם ישנו מידע חדש ומבוסס מחקרית שאני יכולה להשתמש בו בכדי לעזור לסובבים אותי לחיות חיים טובים יותר ובריאים יותר.

בעידן של טכנולוגיות מתקדמות, אבחונים גנטיים ותזונה מותאמת אישית כבר לא מספיק לתת המלצות בסיסיות של תפריט עם מכרונוטריאנטים (חלבונים, פחמימות, שומנים, סיבים תזונתיים עוד). בימינו יש  לדייק ולחדד ולהסביר מהם  המיכרונוטראינטים אשר משפיעים על הבריאות של כל אחד ואחד מאיתנו.

אז מה יש לי לחדש לכם? ובכן, במילה אחת, רימון. את השנה הזו הייתי בהחלט יכולה להכתיר כשנת הרימונים. בשנה זו לא רק התחלנו לגלות מה יש בפרי הכול כך מיוחד הזה אלא גם להפיק ממנו את המיטב ולהתחיל להמליץ לצרוך אותו בדרכים שונות במהלך כל השנה. במהלך השנה שחלפה אף ניטעו בגליל העליון 3500 דונם רימונים ונקטפו 14,000 טון. היבול אף מתוכנן להגיע ל-50,000 טון בעוד שנתיים שלוש.  נתון מעניין נוסף הוא שכל כמות הרימונים ומיץ הרימונים שמיוצרת היום בעולם – נרכשת, ללא עודפים.

מה אתם יודעים על הרימון?

העובדה שהרימון הינו מאכל בריא אינה חדשה לנו. אפילו הרמב”ם כתב לא מעט על סגולות הרימון. תכונותיו וסגולותיו המיוחדות של הרימון גרמו לכך שחוקרים החלו לבדוק בו כל פרט ופרט ומצאו עובדות חדשות על הזרעים, מיץ הרימונים ויין רימונים. כמו כן ישנם גם שני גילויים ישראלים חדשים שבהחלט אפשר להיות גאים בהם: הראשון שבהם הוא נבט הרימון ואילו השני הוא שמן זרעי רימונים.

 

מיץ רימונים- הרבה מעבר לטרנד חולף

ההתעוררות בעולם המערבי לגבי יתרונותיו הרפואיים של מיץ הרימונים החלה בסוף שנות ה-90. כל זאת לא מעט הודות לחוקרים ישראלים מהטכניון, אשר בעקבות ממצאיהם החיוביים גרמו למחקרים בארה”ב. על פי מחקר באוניברסיטת קליפורניה, שתיית מיץ רימון בריאה יותר מאכילת הפרי עצמו, וזאת בניגוד לפירות רבים אחרים. כיצד מסבירים זאת? ובכן,  בזמן הסחיטה של הפרי מסתבר ש-70% מנוגדי החמצון (antioxidants) משתחררים מהקליפה.
ברימון ובמיץ הנסחט ממנו ישנה תכולה גבוהה מאד של חומרים נוגדי חמצון רבי עוצמה הקרויים פוליפנולים, בעיקר טאנינים ופלבונואידים (כולל אנטוציאנינים, המעניקים לגרגרי הרימון את צבעם האדום). למיץ הרימון יכולת נוגדת חמצון גבוהה מאד. יכולת זו אף גבוהה יותר מאשר לאוכמניות, חמוציות, יין אדום, או תה ירוק.

בכוחם של פוליפנולים נוגדי חמצון לנטרל רדיקלים חופשיים. הם מסייעים לגוף להתגונן מפני גורמי סרטן סביבתיים, כגון זיהום אויר, חומרי הדברה, כימיקלים שונים ווירוסים.

למיץ רימון יש כנראה גם השפעות על מערכת החיסון במניעת זיהומים נגיפיים וחיידקיים. בנוסף, במחקר בתרבית תאי רקמה נמצא כי הוא עשוי לסייע בטיפול בדלקת מפרקים ניוונית (osteoarthritis) על ידי עיכוב חלבון מסויים הפוגע בסחוסים. יש גם הסוברים כי נוגדי החמצון שבו תורמים להאטת תהליכי הזדקנות.

אם חשבתם שסיימתי למנות את יתרונותיו של הרימון אז חישבו שנית. חוקרים ישראלים מהטכניון בחיפה מצאו שלרימונים יכולות להיות השלכות חשובות בטיפול בסרטן שד ובבטיחות של טיפול הורמונאלי חלופי.

אך שימו לב, מיץ רימונים יכול גם להזיק. יש בו ריכוז גבוה של חומצה אוקסלית, ולכן אנשים הסובלים מבעיות של אבנים בכליות צריכים להמעיט בשתייתו.

יין רימונים

יין המופק מרימונים הינו דרך נוספת לשימור הסגולות הבריאותיות שלו. בדרך זו ניתן ליהנות גם משתיית יין וכל זאת תוך ניצול כל הסגולות הטמונות בו.

על נבט הרימון כבר שמעתם?

פיתוח חדש ומעניין של חוקרי מכון וולקני גילה את נבט הרימון ואת סגולותיו הייחודיות. הנבט הינו בעצם צמח קטנטן המשלב את התכונות השונות שקיימות בכל חלקי הפרי. אם עד היום הנבטים הקיימים בשוק היו מופקים בעיקר מזרעי סויה, אלפלפה וברוקולי הרי שהיום ניתן להשיג נבטים של רימון. רמת נוגדי החימצון בנבטי הרימון גבוהה מהנבטים האחרים שיש בשוק, והרכב החומרים הבריאותיים המצויים בו נדיר. רמת נוגדני החימצון בנבטי הרימון עולה פי 3 מהמצב הטבעי שלו, שהוא מלכתחילה כבר  די גבוה.

ניתן למצוא בו גם סינרגיה של ויטמינים  C, E  ו-A, ברזל, סיבים ותזונתיים וחומצה פוניצית שמשפרת את יעילות הוויטמינים.

שמן זרעי רימונים : לא רק לעור, בעיקר למוח ואפילו לטיפול בדמנציה

שמן זרעי רימונים מכיל למעלה מ-60 אחוז חומצת שומן לינולאית המגבירה את גמישות העור, מחזקת את קרומי התאים, מגנה מפני נזקים סביבתיים ומפחיתה קמטים וקמטוטים. צריכתה הינה חיונית לשמירה על מראה צעיר ורענן.
שמן זרעי רימונים מסייע לחיזוק האפידרמיס, סמיך ועשיר בחומרים פעילים, מסייע להחלקת קמטים לחיזוק וייצוב העור, נוגד חמצון וביכולתו לנטרל רדיקלים חופשיים המזיקים לעור.

שמן זרעי רימונים מכיל כמות גדולה מאד של חומצה פוניסית PUNICIC ACID, או בשמה האחר אומגה 5 שהיא חומצה שומנית בלתי רוויה מוצמדת בעלת יכולת אנטי-אוקסידנטית מהגבוהות המצויות בטבע.

שני מחקרים מדעיים כבר הוכיחו שתוסף המכיל שמן זרעי רימונים בנוסחה ייחודית, מאריך ומשפר את החיים של עכברים נשאי המוטציה שגורמת לדמנציה. בימים אלו אף מתוכננים מספר ניסויים קליניים בבני אדם.

הכתר של המלך על השולחן:

כמה מתכונים בשילוב רימונים שחייבים לנסות (ולא רק בימי החג) 

קבלו את החטיף העשיר ביותר באנטיאוקסידאנטים: שוקולד מריר, יין אדום ורימון בביס אחד!

100 גרם שוקולד מריר 70% קקאו

1 רימון (להפריד את כל הגרעינים)

2 כפות יין אדום

ממיסים את השוקולד יחד עם היין, מערבבים יחד עם כל הגרעינים של הרימון, מניחים בצורה של כדורים על מנג’טים ומקפיאים.

מומלץ להוציא אותם מהמקפיא לפחות חצי שעה לפי ההגשה.

סלט תפוחים, רימונים וקשיו

עלי חסה ועלי בייבי

גרעינים של חצי רימון

חצי תפוח עץ ירוק חתוך בקוביות ( מומלץ לטפטף עם לימון כדי למנוע חמצון – השחמה)

חופן אגוזי קשיו

לשטוף היטב את העלים הירוקים, לערבב עם קוביות התפוח עץ והרימונים.

לתבל עם מלח, שמן זית, מיץ לימון, כפית דבש ולקשט עם אגוזי קשיו.

דלעת ערמונים עם רימונים ושקדים

5 דלעת ערמונים

שמן זית, פלפל שחור, קינמון, מלח לפי הטעם

חופן שקדים מולבנים

חופן גרעיני רימונים

מחממים את התנור ל-200 מעלות.

פורסים את הדלעת ערמונים ומניחים את הפרוסות על נייר אפייה בשכבה אחת.

מברישים כל פרוסה עם שמן זית.

מפזרים את התבלינים על הפרוסות דלעת.

אופים בתנור כ40- דקות.

לפני ההגשה מפזרים שקדים מולבנים וגרעינים של רימונים.

בתקווה שאבינו מלכנו יחדש עלינו שנה של בריאות, שנה של חיים טובים, שנה טובה ומתוקה לכולם.

סוזי גלר

דיאטנית קלינית מומחית במטבוליזם

sussygaler@gmail.com

054-4403229

אהבתם את המאמר? שתפו אותו עם חברים

תפריט נגישות