האגוזים מתקשרים אצל רובנו כחלק מתפריט חג הפסח. אך האם כדאי להוסיף אותם רק פעם בשנה או אולי דווקא לשלב אותם כחלק מהתפריט היומיומי שלנו?
מדי שנה בבוא חג האביב מתמלאים כיסיי הילדים באגוזים. אך העניין בהחלט לא נעצר שם. עגלות הסופר העמוסות לעייפה, המזווה במטבח ותפריט החג גדושים אף הם בשלל אגוזים שונים ומגוונים.
אז מי הם בעצם האגוזים?האגוזים הם משפחה רחבה במשפחת הצומח של פירות עטופים בקליפה קשה.בין האגוזים הנפוצים בארץ ניתן למנות את אגוזי המלך, פקאן, מקדמיה, בלוט, ערמון, ברזיל, קשיו וצנוברים.
מה מכילים האגוזים וכיצד הם תורמים לבריאותנו?
ניתן בהחלט לומר שאגוזים הם תוספי תזונה טבעיים כיוון שהם מכילים בתוכם כמעט את כל אבות המזון, דבר שלא קיים בקבוצות מאכלים אחרות.
- ב100 גרם אגוזים ניתן למצוא כ7 גרם של סיבים תזונתיים. באגוזים ישנה כמות מכובדת של סיבים תזונתיים מסיסים ולא מסיסים. סיבים אלו מסייעים בתפקוד תקין של מערכת העיכול ותורמים לירידה בספיגה של הכולסטרול התורם לבריאות הלב, ולירידה בקצב הספיגה של הסוכרים התורם למניעת סוכרת.
- חלבון מן הצומח.
- שומן בריא (אומגה 3).
- מינרלים:ברזל, אשלגן, מגנזיום ואבץ. המינרלים תורמים לשיפור הזיכרון, מניעה שלנשירת שיער, התכווצויות שריר, והחזר מינרלים לאחר פעילות גופנית.
- ויטמינים: ויטמינים מקבוצותB וקבוצות E.
- נוגדי חימצון.
צריכה מומלצת
מחקרים אפידמיולוגים מראים שצריכה של 150 גרם אגוזים בשבוע תגן על הלב שלנו ויכולה להפחית אתהסיכון למחלות לב עד ל 30-50%. ההמלצה הינה לצרוך 2-3 מנות ממגוון האגוזים הטבעיים מדי יום. מנה אחת של אגוזים מכילה 50 קלוריות ומקבילה לכפית שמן זית.
אגוזים במספרים:
מנה (גרם) | קלוריות | חלבון | שומן | שומן רווי | |
פקאן | 35 גרם (חופן) | 255.85 | 3.325 | 25.2 | —– |
מקדמיה | 35 גרם | 251.3 | 2.76 | 26.25 | 4.2 |
לוז | 35 גרם (חופן) | 219.8 | 5.323 | 21.263 | 1.56 |
מלך | 30 גרם (6 יחידות) | 209.7 | 4.5 | 19.5 | 2.16 |
קשיו | 20 גרם (8-10 יחידות) | 110 | 36.4 | 8.77 | 15.6 |
*ברזיל | 10 גרם (2 יחידות) | 70 | 1.4 | 6.6 | 1.6 |
שקד | 30 גרם (חופן) | 185.6 | 5.51 | 15.66 | 1.16 |
*אגוזי ברזיל– מכילים כמות יפה של סלניום, מינרל בעל חשיבות למניעת מחלות לב וסרטן. עם זאת, אין לאכול יותר מ-2 אגוזי ברזיל ליום כיוון שעודף סלניום מזיק לגוף ובין השאר גורם להפרעות רציניות במערכת העיכול.
אם כך, מהו האגוז הטוב ביותר לפיצוח?
שאלה זו נחקרה שנים רבות והתשובה החד משמעית עבורה נמצאה כבר בשנת 2004.במחקר שנערך בבית הספר של רפואת משפחה באוניברסיטת הרווארד בארה”ב נמצא שהשילוב בין מספר סוגי אגוזים הוא הטוב ביותר.
בכדי שנפיק את המיטב מהאגוזים יש להקפיד על הנקודות הבאות:
- יש לשים לב לכך שהאגוזים יהיו ללא המלחה וללא חימום. המלחת האגוזים מהווה תוספת משמעותי של מלח לתפריט היומי, ולכן מומלץ לצרוך אותם ללא המלחה.כמו כן, חימום האגוזים גורם לחמצון השומן, דבר הגורם לאיבוד הערך ההגנתי של השומנים הבריאים שהאגוזים מכילים.
- ילדים עד גיל 5 יכולים לצרוך אגוזים שבורים בלבד או טחונים (למניעת סכנת חנק).
החל מגיל 5 מומלץ לצרוך בתפריט היומי 2-3 מנותאגוזים.
- קליית אגוזים פוגעת בחלק מהערכים התזונתיים, ומכן ההמלצה לצרוך אותם בעיקר בצורתם הטבעית.
- תוספת סוכר באגוזים (כמו לדוגמא בפקאנים מסוכרים) מעלה את המדד הגליקמי וגורמת לעלייה מהירה של רמות הסוכר. צריכה לא מבוקרת של אגוזים מסוג זה עלולה לתרום להתפתחות סוכרת והשמנה.
- עדיף לקנות את האגוזים בקליפתם בכדי לשמור ככל הניתן על טהרת השמן שהם מכילים.
- מומלץ לקנות את האגוזים בחנויות בהם אנו יודעים שהסחורה לא עמדה זמן רב על המדף.
- מומלץ לאחסן אותם במכלים סגורים, בטמפרטורת קרירה ובמקום יבש.
- במידה וקונים אגוזים מקולפים, עדיף לשמור אותם במקפיא בעטיפה אטומה.
- מומלץ להוריד את הקליפה הדקה שיש בחלק מהאגוזים לפני אכילתם.
בברכת פסח כשר ושמח ומלא באגוזים, סוזי