מלח הארץ

אין מטבח או תבשיל בו לא נמצא מלח. אך מהו בעצם המלח? מדוע הוא כה חיוני לגוף אך יחד עם זאת יש להקפיד על צריכה מדודה שלו?

נהוג לקרוא לאנשים טובים ואיכותיים התורמים לטובת הכלל “מלח הארץ”. אך מה יש במינרל העתיק הזה שהיה בזמנו כה מבוקש ויקר ערך?

מלח, נעים להכיר

המלח הינו מינרל חיוני המורכב בעיקר מנתרן כלורי. אלו שטועים לחשוב שמלח הוא שווה ערך לנתרן אינם מדייקים. ב2.5 גרם מלח יש 1 גרם נתרן (1000 מיליגרם). במקרים בהם מקור המלח הוא טבעי יתווספו לכלור ולנתרן גם  בדרך- כלל מגנזיום, סידן ואשלגן.

מדוע הגוף שלנו זקוק לנתרן? הנתרן הינו מינרל החיוני לשמירה על מאזן חומצה-בסיס של גופינו, ובנוסף שומר על מאזן תקין של נוזלים בגוף. כמו כן הוא אחראי על שמירה של פעילות עצבית ושרירית תקינה. הוכחה פשוט לחשיבותו של המלח הינה שברגע שלאדם אין אפשרות לאכול מסיבה זו או אחרת, הפעולה הראשונה הנעשית היא נתינת נוזלים ומלחים לגוף באמצעות עירוי  או אינפוזיה או דרך מים עם כדורי מלח. אף ספורטאים שמאבדים מלחים בזמן הפעילות הגופנית דואגים להחזיר לגופם כמות מלח ראויה דרך התפריט היומי (לעיתים עם תוספת מלח ולעיתים גם בלי).

“הרוצח השקט”- מדוע זכה המלח לכינוי מפוקפק זה?

לעיתים קרובות אנשים הדואגים לבריאותם ולמשקלם,  בודקים את הערך הקלורי של המאכלים, את השומנים והפחמימות. אולם כשהדבר מגיע לבדיקת כמות המלח במוצר הערנות פחותה. אך גם לצריכת המלח חשיבות רבה שאין להמעיט בערכה. ממחקרים שנעשו רוב המבוגרים בארץ צורכים מלח בכמות מופרזת. הנתון המדאיג יותר הינו צריכת מלח בקרב מתבגרים. רבים מהם צורכים מלח פי 3 מהכמות המומלצת.

לצריכה רבה של מלח מעבר להמלצה השפעות שליליות רבות. הוא גורם לעלייה בלחץ הדם ולמחלות לב וכלי דם. משום כך משרד הבריאות אף הכריז על תכנית לאומית להפחתת צריכת המלח.

כל המוסיף גורע

ההמלצות לצריכת נתרן יומית הן:

תינוקות עד 390 מ”ג נתרן ביום

ילדים עד גיל 8 עד 1000 מ”ג נתרן ביום

נוער עד 1200 מ”ג נתרן ביום

מבוגרים עד 1300 מ”ג ביום

מבוגרים מעל גיל 70 1200 מ”ג ביום

חשוב לדעת שכ75% לפחות מהמלח שאנו צורכים מגיע ממזונות מעובדים. בין מזונות מעובדים אלו ניתן למנות: גבינות, בשרים, נקניקים, דגים מלוחים, שימורים, חטיפים , קטשופ, אבקות מרק, רטבים (לא רק רוטב סויה), סלטים מוכנים, שקדי מרק, קרקרים ועוד.

שם המוצרכמות נתרן למנה (מ”ג)כמות נתרן ל100 גרם מוצר (מ”ג)
קרקר מלוח1 קרקר 501067
בייגלה1 כוס קטן 4201200
צ’יפסשקית 50 גרם – 6001200
פסטרמה1 פרוסה 200990
מלפפון חמוץ1 בינוני 3301200
סלט חומוס קנוי1 כף 200500
רוטב סויה1 כף 160016000
רוטב צ’ילי1 כף 220908
שקדי מרק1 חופן קטן 115750
אבקת מרק1 כף 2501100

 

 

כיצד נלחם בצריכת המלח העודפת?

נניח את המלחייה בצד ולא במרכז השולחן כפי שרבים נוהגים.

נבדוק תוויות מזון. בכל קטגוריה יש מגוון מוצרים עם תכולה שונה של נתרן ואנו צריכים לבחור את התכולה הנמוכה ביותר.

נאכל אוכל טרי יותר (בעיקר ירקות, פירות, קטניות וזרעים).

נוריד את כמות המלח שאנו מוסיפים בבישול.

נפחית את צריכת השימורים. אם נבחר לאכול אותם מומלץ לשטוף אותם במים לפני האכילה.

נתבל עם יותר תבלינים כגון פלפל, שום, בצל ועשבי תיבול טריים.

והעיקר, שיהיה לכולנו לבריאות!

סוזי גלר

אהבתם את המאמר? שתפו אותו עם חברים

תפריט נגישות