להוסיף שמן למדורה
חנוכה. האסוציאציה הראשונה שעולה לנו בראש היא כמובן שמן. וכמה שיותר ,יותר טוב. סופגניות בכל מילוי אפשרי נמצאות בכל פינה, לביבות ואפילו ספינג’ים למהדרין במצווה.
בסופגניה אחת, לדוגמא, יש בין 500 ל800 קלוריות. שזה בערך רביעית מכמות צריכת הקלוריות הממולצת למבוגר. גם בניסיון להפחית מכמות הקלוריות ולאכול סופגניה קטנה יותר, לא תמיד משיגים את החסכון הרצוי. דווקא הסופגניות הקטנות, בגלל שטח הפנים הקטן יותר, סופגות יותר שמן. ולכן עדיף לאכול חצי סופגניה גדולה מאשר אחת קטנה.
אבל, עיקר הבעיה במאכלים אלו הוא לא השמן עצמו, אלא העובדה שהשמן הרב שהם מכילים מאבד את כל ערכיו התזונתיים בזמן חימומו וטיגונו וכך בעצם אנו צורכים שומן רווי שאיננו בריא כלל וכלל.
וכך, לא רק שאנו צורכים כמות רבה של שמן שגורמת להשמנה, אלא אנחנו גם מאבדים את כל הערכים הבריאים שכן היו בשמן, לפני הטיגון. ומוסיפים חטא על פשע. ובהקשר שלנו, זה ממש להוסיף שמן למדורה.
אז אמנם חנוכה מקושר לשמן כזכר לנס פך השמן, אבל למה דווקא שמן שעבר תהליך טיגון ומאבד את כל ערכיו התזונתיים כשאפשר גם אחרת?
אז במקום לזכור את נס פך השמן בשמן מטוגן,משמין ולא בריא כדאי לזכור שיש גם את האופציה הבריאה יותר לזכור את הנס- שמן זית.
שמן זית
תנסו לתאר לעצמכם ארוחת פסטה ללא שמן זית, או סלט ערבי חתוך דק דק בלעדיו? שמן הזית, מוסיף למטבח הים תיכוני ארומה מיוחדת במינה אופיינית כל כך וחסרת תחליף.
לשמן זית יתרונות רבים כשהוא מגיע באיכותו המירבית.
יתרונותיו הבולטים הם: איזון רמת הכולסטרול (ע”י הורדת כמות הכולסטרול ה”רע” LDL ) ,סיוע בהורדת לחץ הדם, השפעה אנטי דלקתית על הגוף, זירוז הפרשת מיצי עיכול והגברת קצב פעילות המעיים, תרומה לגמישות ורעננות העור, שיפור התפקוד הקוגניטיבי של המוח ושמירה על בריאות העצמות.
סגולתיו הרבות נובעות ממרכיבי שמן הזית- חומצת שומן חד בלתי רווי ונוגדי החימצון שבו. (ויטמין A, E ופולינולים).
בנוסף לכל הסגולות, מחקרים שנערכו בארצות הים התיכון מצאו קשר אפשרי בין תזונה עשירה בצריכה של שמן זית (חומצות שומן חד בלתי רוויות) לבין שיעור נמוך של השמנת יתר.
וזאת בניגוד לדעה הרווחת שיש להפחית בצריכת שמן ומאכלים עתירי שמן על מנת לרדת במשקל.
טוב שם טוב משמן טוב
גם כאשר באים לבחור שמן זית, חשוב לדעת שלא כל שמני הזית שוים באיכותם.
כהמלצה ראשונית, כדאי לבחור בשמן זית מחברה ידועה ובעלת שם שאיכות מוצריה ידועה.
בנוסף, הפרמטר הראשון שיש לשים לב אליו הוא הפרמטר “כתית”. משמעות המילה כתית שמופיעה על בקבוקי שמן הזית היא אופן יצור השמן. כיום, ישנם 2 דרכים לייצור שמן. הדרך הראשונה הינה דרך כימית בה הזיתים עוברים תהליך כימי כלשהו שגורם לכך שהשמן יצא מהזית. לעומת זאת, בשיטה השנייה הזיתים עוברים תהליך מכני בו הזיתים “נסחטות” על ידי משקל כבד שמופעל עליהם.
הדרך השניה עדיפה בהרבה על הראשונה משום שאיננה מכילה את כל החומרים הכימיים שפוגעים בבריאותינו. שמן שנוצר בתהליך מכני ובריא יותר נושא את התווית “כתית”.
עוד פרמטר חשוב הוא רמת החומציות. ככל שרמת החומציות יותר נמוכה כך עדיף. רמת החומציות נקבעת גם על ידי אופן ייצור השמן, כאשר ביצור מכני אחוז החומציות נמוך יותר ולכן יש קרש ישיר בין רמת החומציות לאופן הייצור. בהתאם נקבעו גם המונחים הבאים:
שמן יקרא “כתית” אם אחוז החומציות שבו יהיה בין 0.8% ל 2% ונוצר באופן מכני.
שמן יקרא “כתית מעולה” אם רמת החומציות שלו לא תעלה על 0.8% ונוצר באופן מכני.
שמן מעל רמת חומציות של 2% לא ראוי למאכל אדם.
כדאי גם לשים לב לתווית על השמן שמודיעה על ייצור בתהליך של “כבישה קרה”. כלומר, כל תהליך יצור השמן לא התבצע בטמפרטורה של מעל 35 מעלות. שמן שעבר בתהליך ייצורו טמפרטורה זו, מתחיל לאבד מערכיו התזונתיים.
אבל מה עם הסופגניה שלי?
נכון, אמנם יש דרכים בריאות יותר להנות מהשמן אבל גם פעם בשנה סופגניה אחת אפשר לאכול, ולזכור להתענג על כל ביס וביס.
לאלו שרוצים להמשיך ולזכור את נס פך השמן, אבל רוצים גם לשמור על הערכים התזונתיים המעולים שבשמן הזית, מובאים לפניכם המתכונים הבאים:
רוטב צ’ימיצ’ורי
רוטב דרום אמריקאי שמגיע כרוטב לבשר בדרך כלל. ניתן לנסות גם כרוטב לפסטה או סלט.
רכיבים:
חבילת פטרוזיליה קצוצה ללא ה”גבעולים”
6 שיני שום קצוצות דק דק\כתושות
רבע כוס חומת
חצי כפית פלפל שחור
חצי כפית פלפל חריף אדום
כפית אורגנו מיובש
חצי גמבה קצוצה דק
מלח לפי הטעם
הכנה:
מערבבים את כל החומרים. מכניסים לכלי זכוכית אטום ומכניסים למקרר ונותנים לספוג טעמים בין יום ליומיים. טוב לשימוש עד לשבוע אחרי ההכנה.
רוטב בסיסי
רוטב בסיסי לסלטים. מתאים לסלטי ירקות טריים, סלט עלים וסלט חסה.
רכיבים:
4 כפות שמן זית
4 כפות חומץ בן יין
4 כפות דבש
כפית שום כתוש
2 כפיות פטרוזיליה קצוצה
מלח ופלפל לפי הטעם
הכנה:
לערבב היטב את כל החומרים ולשפוך מעל הסלט סמוך למועד ההגשה.
ממרח פסטו
טעים על לחם, ואפילו טעים לבד. את השמן זית מוסיפים בסוף, כל אחד מוסיף עד המרקם הרצוי.
רכיבים:
2 חבילות בזיליקום טרי ללא ה”גבעולים”
2 שיני שום
מלח לפי הטעם
חופן צנוברים או אגוזים
שמן זית
לגרסה חלבית ועשירה יותר: גבינת פרמז’ן לפי הטעם
הכנה:
טוחנים הכל בבלנדר מלבד השמן זית.
מתחילים להוסיף את השמן לתערובת תוך ערבוב עד לקבלת המרקם הרצוי.
לסיכום, טוב שיש לנו פעם בשנה להנות ממאכלים כל כך טעימים בלי הרבה נקיפות מצפון (זה הרי לזכר פך השמן- זה כמעט מצווה!), אבל להמשך השנה תמיד כדאי לזכור את כל הסגולות הנפלאות של שמן הזית ונקפיד לשלב אותו בתפריט שלנו. לחיים בריאים וטעימים במיוחד!