סלינו על כתפינו

עוד רגע קט בגדי החג יגוהצו, בתי הכנסת יקושטו בענפים ובצמחים וחג השבועות יפציע. חג מתן תורה, אחד משלושת הרגלים והחג המסמל את קבלת התורה, מתקשר גם לאכילת מאכלי חלב. אך לא, לא בחרתי לדבר על מאכלי חלב הפעם. את הכתבה שלפניכם נקדיש דווקא לצמחים, וליתר דיוק, לעשבי התיבול. מה הם הערכים התזונתיים שהם מכילים, כיצד ניתן לשלב אותם בתפריט היומיומי שלנו ולשדרג אותו, ועוד.

חג מתן תורה הינו אחד החגים החשובים של עם ישראל. וכיצד עם ישראל נוהג לחגוג מלבד בלימוד תורה ובתפילות? באוכל ובמשקה כמובן. חג השבועות נקשר עם מאכלים רבים, החל ממנהג אכילת מוצרי חלב, עד לאזכורים של הבאת הביכורים וכלה באזכורים של קורבנות העשויים דגנים.

הפעם בחרתי להתמקד דווקא בהקשר החקלאי של החג. כי אם בית הכנסת יכול להתעטר בענפים וצמחים לכבוד החג, מדוע שלא שנקשט גם את הצלחת?

עשבי התיבול הינם כידוע רבים ומגוונים. בחלוקה גסה ניתן לומר שהם מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות: עשבי תיבול עדינים (Fines Herbes) כמו פטרוזיליה , נענע ,עירית, כוסברה, בצל ירוק,  בזיליקום, טרגון שמיר ועוד; ועשבי תיבול חזקים (Robust Herbs) המכילים פחות נוזלים כמו רוזמרין, טימין, מרווה, אורגנו וזעתר. שימו לב שבכדי לשמור את עשבי התיבול העדינים טריים יש לשטוף אותם היטב מיד אחרי הקנייה, לייבש ולעטוף בנייר מגבת לח להמשך אחסון. את העשבים מומלץ למקם במגירת המקרר שם לא יאבדו לחות, ויחזיקו במשך שלושה ימים או יותר (תלוי בסוג העשב).

תכל’ס: מה יש בעשבי התיבול שהופך אותם לכה מומלצים?

עשבי התיבול עשירים בכלורופיל, אותו  חומר המסייע לצמח להפיק אנרגיה מאור השמש, ונחשב כנוגד חמצון חזק וחיוני לבריאות. בניגוד לצבעים אחרים בעולם הצומח (כמו הבטא קרוטן שצובע את הפלפלים באדום), הכלורופיל מאוד רגיש לחום ונעלם בבישול ממושך. לכן, אם חשוב לכם לשמור על הצבע, יש להקפיד לבשל את העשבים זמן קצר ככל הניתן או להשאירם טריים. כמו כן עשבי התיבול מכילים נוגדי חימצון חשובים נוספים, הם מחזקים את מערכת החיסונית, עשירים במינרלים וויטמינים, עשירים בסיבים תזונתיים ובעלי ערך קלורי נמוך.

בנוסף, חשוב לציין שעשבי התיבול הינם דרך בריאה וטבעית להעשיר את הטעם והצבע של המאכלים שלנו. במקום להשתמש באבקות מרק למיניהם ובהרבה מלח ניתן להוסיף עשבי תיבול שונים ולקבל מנות עשירות ומעניינות.

עשבים שונים ויתרונותיהם

זעתר: מחקר חדש מצא כי הזעתר הישראלי, המופק מצמח האזוב המצוי, טוב ויעיל יותר מאנטיביוטיקה. מהמחקר עולה כי חומרי הטעם בצמח, תימול וקרבקרול, יכולים להתמודד עם חיידקים ופטריות בצורה יעילה יותר מכל אנטיביוטיקה.  מעבר לכך מטפל הזעתר בבעיות וזיהומים במערכת העיכול (גזים, שלשולים, טפילים, פלורה פתוגנית ועוד) ונחשב כמועיל בתהליך של ניקוי הדם ולטיפול בדלקות במערכת השתן.

שמיר: נוסף על הפיטוכימיקלים, מכיל השמיר חומרים בעלי סגולות מונעות סרטן החוסמים מגוון פעילויות הורמונליות הקשורות בהתפתחות סרטן. מחקרים שנעשו לאחרונה מוכיחים כי לשמיר פעילות נוגדת-חמצון גבוהה ביותר. השמיר מהווה גם מקור לויטמינים ומינרליים רבים.

כוסברה: הכוסברה עשירה בפיטוכימיקל הנקרא קוריאנדרול הנחשב למסייע במניעת סרטן. הוא מכיל פיטוכימיקלים החוסמים מגוון פעילויות הורמונליות הקשורות בהתפתחות סרטן. נוסף על הפיטוכימיקלים השונים מהווה הכוסברה מקור עשיר לאשלגן, בטא-קרוטן וחומצה פולית.

נענע: הנענע מסווגת כמסייעת בהקלה על עוויתות מעיים ובסיוע לתפקוד תקין של מערכת העיכול. בנענע השתמשו כעזרה כללית למערכת העיכול ולטיפול בהפרעות בעיכול. שמן הנענע הוא בעל השפעה מקומית מרגיעה, ומגרה הפרשות מיצי מרה ועיכול. כמו כן יש לו סגולות אנטיבקטריאליות. ההשפעה המרגיעה של שמן הנענע ניתנת לניצול גם בשימוש חיצוני כמשכך כאבים וכגורם המשפר זרימת הדם לאזור הפגוע.

פטרוזיליה: לאורך ההיסטוריה שימשה הפטרוזיליה לטיפול במגוון בעיות רפואיות כגון: הפרעות בעיכול, לחץ דם גבוה, ריח רע מהפה, גזים ומחלות כליה. הפטרוזיליה פעילה בהפחתת זיהומים בדרכי השתן (UTI)  ובסיוע בטיפול באבני כליה. נוסף על הפיטוכימיקלים השונים מהווה הפטרוזיליה מקור עשיר לויטמינים ומינרלים. לנשים בהריון מומלץ להימנע מכמויות גבוהות של פטרוזיליה לאור העובדה שהיא מכילה רכיבים הפועלים כמגרים את הרחם.

סטיביה: וודאי יצא לכם לשמוע בשנים האחרונות על צמח הסטיביה. הוא שייך ל”משפחת המורכבים” ואחד ממיניו “סטיביה רבאודיאנה” מגודל לשם מיצוי חומרי ההמתקה המצויים בעליו. למיצוי עלי סטיביה השפעה זניחה על רמת הגלוקוז בדם והוא נחשב כממתיק נטול קלוריות. הדרך הטובה ביותר לצרוך אותו היא לרכוש את הצמח, להרתיח מים עם עלי נענע ולהוסיף את הסטיביה ולקרר .

טיפ! אם נשארו לכם עשבי תיבול שאינכם משתמשים בהם ניתן גם לשמר אותם בהקפאה: קוצצים היטב את העשבים, מחלקים לשקיות קטנות ומעבירים להקפאה. ניתן לשלוף אותם בעת הצורך ולהוסיף לאורז שמתבשל, מרקים ותבשילים. טיפול זה אינו מומלץ לעשבים עם נטייה להשחרה כמו נענע ובזיליקום- צבעם הירוק לא ישמר בהקפאה.

 

מתכונים:

סלט גבינות עם עגבניות שרי ובזיליקום

מצרכים:

פרוסות גבינות קשות 5%

עגבניות שרי מכל הצבעים

עלי בזיליקום

מעט שמן זית

אופן ההגשה:

לסדר צלחת עם פרוסות של עגבניות, עגבניות שרי, בזיליקום וגבינות. לזלף מעט שמן זית מעל.

סלט חיטה וירוקים

מצרכים:

1 כוס חיטה מבושלת

1/4 צרור פטרוזיליה

10 עלי סלרי

צרור בצל ירוק

50 גרם אגוזי קשיו

1/2 בצל סגול

(ניתן להוסיף כמה צימוקים או חמוציות)

לימון, שמן זית, מלח, פלפל שחור

אופן ההכנה:

לבשל את החיטה. לקצוץ את עלי הסלרי, הפטרוזיליה, הבצל הירוק והסגול. לערבב הכול, לתבל עם מיץ לימון טרי, שמן זית, מלח ופלפל לפי הטעם.

לקשט עם אגוזי קשיו.

חג שמח ובריא לכולכם!

סוזי גלר

 

אהבתם את המאמר? שתפו אותו עם חברים

תפריט נגישות