פורים-להוריד את המסכות

פורים הוא חג שמחובר לשמחה, להמון שמחה. חג צבעוני, חג של אחדות בין איש לרעהו.

אני אוהבת מאוד את כל חגי ומועדי ישראל, ומרגישה שכל חג בא בדיוק בזמן כדי לתת לנו את כל מה שאנחנו צריכים לקבל, וכדי לתת לנו עוד קצת כוחות כדי להמשיך במירוץ החיים.

אבל דווקא בואו של פורים מעורר בי תחושות פנימיות שונות. הייתי יכולה לומר שעולה בין אפילו מתח. אני רק מתחילה לדמיין את כל המטבח שלי מוצף בוופלים, סוכריות, עוגיות ובעצם…במה לא? ההצפה מתפשטת במהירות גם לסלון והוא מתחיל להתמלא לאט לאט בצבעי מאכל, סוכר, ואפילו עוד יותר סוכר.

אני לוקחת נשימה ומנסה להרגיע את עצמי. “קדימה סוזי, תרגעי. זה רק פעם בשנה!”. אבל אז אני מסתכלת שוב על כל הכמויות האדירות של הממתקים שפלשו לתוך ביתי וחושבת שבעצם כל הכמות הזו יכולה להספיק לכל השנה.

וחבל, כי באמת שלפורים יש משמעות הרבה יותר גדולה ויפה משוקולד וסוכריות.

אז אם יש עוד כמוני בינכם, שרוצים להנות קצת יותר מפורים, אפשר לנסות “לחשב מסלול מחדש” ולחשוב על משלוחי מנות בכיוון קצת אחר. זאת אומרת, קצת יותר בריא.

כי ביננו, משלוחי מנות מלאי ממתקים לא טובים לנו או למשפחות שלנו, והם רק מגדילים את הרווחים של התעשייה.

והיי, אולי אפילו נזכה גם אנחנו לקבל משלוח מנות בריא!

אז מי הכי פחות בריא?

הראשונים ברשימה הם החטיפים המטוגנים שמגיעים עם תוספות רבות של חומרים, שאיך לומר? לא ממש מועילים לנו..

גם אותם “חטיפים אפויים” הם לא ממש הצדיקים שבסדום, כי אם נסיר מהם את כל המסכות השיווקיות נגלה ש”אפוי” לא שווה בהכרח ל”דל שומן”, ואפילו אפשר לגלות חטיפים אפויים שמכילים 30% שומן. כן, באמת יש כאלו חטיפים.

ולכן  אני ממליצה תמיד לקרוא היטב את תוית המזון (ערך קלורי,סוכרים, שומן ונתרן) ולא ליפול לכל מיני טריקים שיווקים.

אז מעכשיו בתהליך הקבוע של לקחת מוצר-לבדוק כשרות-לבדוק תאריך, אפשר להוסיף גם את תוויות המזון.

ולאלו שבכל זאת לא מוכנים לוותר על החטיפים, אפשר לנסות להגיע לרע במיעוטו וליצור מעין דירוג של החטיפים ולקנות את המזיקים פחות. לדוגמא, בטבלה הנ”ל החטיפים מסודרים מהמזיק פחות למזיק יותר:

שם המוצרקלוריות במאה גרםאחוז שומןנתרן
פה גדול3720.50
בייגלה שטוחים3705.11190
בייגלה3805.51300
במבה מתוקה43711.330
במבה53434420
ביסלי48019.5750
צ’יטוס אפוי52029747
אפרופו54131710
תפוצ’יפס54234550

אני לא ממש בטוחה שיש חיה כזאת “חטיף בריא”, אבל בהחלט יש כאלה שלפחות יש להם יתרונות תזונתיים על פני אחרים והם עדיפים על פני השאר.

דוגמאות לחטיפים מועדפים:

חלבה מופחתת סוכר (מכילה  חלבון, ויטמינים ומינרלים)

חטיף שומשום טבעי ( מכיל חלבון, ויטמינים ומינרלים)

חטיף בוטנים ( מכיל חלבון, ויטמינים ומינרלים)

שוקולד עם לפחות 60% קקאו (מכיל יותר מינרלים ואנטיאוקסידנטים)

בישקוטים (המשקל שלהם נמוך ומכילים מעט אחוזי שומן)

תפוחונים -apple chips – תפוחים חתוכים דק דק ומיובשים (לא מכילים צבע ושומנים)

למי צריך להוריד את המסכות?

יש לא מעט מוצרים בשוק, ולא רק בתחום חטיפים והממתקים שנתפסים על ידי הציבור כ”בריאים” יותר מאחרים, ואולי הגיע הזמן שנכיר אותם מקרוב יותר ונוריד מהם את המסכות.

דגני הבוקר הם דוגמא מצוינת לקטגוריה הזאת. בתוך כל התחפושת של תוספות ויטמינים, מינרלים, ברזל ואפילו דגנים מלאים מסתתרת כמות נכבדה מאוד של סוכר.

גם המעדנים שהרבה פעמים מפתים ומציעים “תוספת סידן” או “עשיר בויטמנים” מכילים גם הם לא מעט סוכר.

עוד דוגמה לקטגוריה הזו הם “חטיפי האנרגיה” – רוב החטיפים מכילים אחוזי שומן גבוהים וכמות נדיבה של סוכרים ואולי היתרון היחידי הוא גודל המנה, בכך שהיא קטנה וארוזה באופן אישי.אהל- אליה וקוץ בה! עקב גודלם הם נתפסים פעמים רבות כבריאים משום שבדרך כלל הערך הקלורי שלהם נמוך, למרות שמבחינת הרכב וקלוריות חטיפי אנרגיה בעצם דומים ל..קרמבו! כן, לקרמבו!

אותו מקרה קורה עם השוקולד, לפעמים מתפתים לחשוב ששוקולד הוא בריא כי מכיל אנטיאוקסידנטים ומגנזיום..אבל האמת? רובם המוחלט של השוקלדים מכילים בעיקר סוכר. וגם אלו ללא תוספת הסוכר מכילים בעיקר שומן. רק השוקלדים המכילים לפחות 60% קקאו הם ממולצים, וגם אותם צריך לספור בקפידה ולא לאכול יותר מכמה קוביות ביום.

גם הסוכר החום נכלל בקטגוריה הזו. רבים מאיתנו נוטים לחשוב שהסוכר החום בריא הרבה יותר מאחיו הסוכר הלבן ומפריזים בשימושו, למרות שבעצם תכונותיו דומות מאוד לסוכר הלבן. אני אפילו לפעמים ממליצה להשתמש בסוכר לבן משום שמודעים לנזק שהוא מסב ומפחיתים בכמויות שלו, מאשר בסוכר חום שגורם לאנשים תחושה של “בריאות” ולכן מגזימים בשימושו.

אז השנה, הגיע הזמן שבאמת נוריד את כל המסכות ונאמץ לעצמנו משלוחי מנות עם מוצרים טובים יותר, ובריאים יותר, ממש כמו שהיה לנו פעם, לפני שהתעשייה הזו נכנסה לחיינו.

אצלי למשל, יש מאכלים שממש נקשרים אצלי למשלוחי המנות מפעם, של הילדות. כמו עוגת הפרג המסורתית האהובה על סבא “זאידה” סימון עליו השלום ואשתו, הסבתא היקרה שלי שתזכה לעוד שנים ארוכות.

הפרג מופק מפרחי הפרג ואנחנו אוכלים את הזרעים שלו. הפרג מכיל כמות נדיבה של סידן, סיבים תזונתיים, אבץ ועוד מרכיבים שונים שעוזרים בהורדת הכולסטרול ובמניעת מחלות בכלי הדם.

אז קבלו את המתכון הקלאסי לעוגת פרג– שמשתלבת מצוין בתוך משלוחי המנות:

 

ביצים – 6

סוכר- 1 כוס

שמן קנולה – 1/2 כוס

אגוזי מלך – 3/4 כוס

פרג – 1/2 כוס

קמח תופח – כוס

תרסיס שמן קנולה

1- לערבב בקערית את הקמח,האגוזים והפרג

2- להפריד את הביצים

3- להקציף את החלבונים עם הסוכר

4- לערבב את החלמונים והשמן ולהוסיף לקצף

5-להוסיף בעדינות את תערובת  הקמח עם האגוזים והפרג
6-להעביר את תערובת העוגה לתבנית משומנת עם התרסיס

7-לאפות בחום של 170 מעלות כ35 דקות

ולסיום, איך אפשר לדבר על פורים מבלי להזכיר יין? אם בוחרים לשתות יין, יין אדום יבש הוא המומלץ ביותר.

וכדאי לזכור שיין אדום הוא לאו דווקא רק שתיה. הוא יכול להעניק טעם וארומה נפלאים לתבשילים שונים. הוספת  יין לתבשיל לא פוגעת בסגולתיו ואף מאדה ממנו את האלכהול וכך מפחיתה ממנו את כמות הקלוריות.

אז מתכון מיוחד ובריא לחובבי היין-

ירקות מוקפצים ביין

 

פלפלים אדומים – 2 יחידות חתוכים לרצועות דקות

פלפלים צהובים -2 יחידות חתוכים לרצועות דקות

פלפלים כתומים – 2 יחידות חתוכים לרצועות דקות

פטריות טריים – 1 חבילה

שום – 3-4 שיניים

שמן זית – 2 כפות

רוטב סויה דל נתרן – 2 כפות

דבש – 1כפית

פטרוזיליה – חופן קצוץ

1/2 לימון – מיץ של חצי לימון טרי

יין אדום יבש – 1/4 כוס

מלח ופלפל שחור לפי הטעם

שומשום לקישוט מעל

1- לחמם את השמן במחבת, להוסיף את הפלפלים ולהקפיץ אותם עד שמתרככים (אפשר להוסיף מים רותחים במידה שהשמן אינו מספיק)

2-להוסיף את הפטריות ואת יתר המצרכים חוץ מהשומשום

3- לערבב לעוד כ3 דקות

4- לסדר יפה בכלי הגשה ולפזר שומשום מעל

אז שיהיה לנו פורים שמח ובריא. וכן, למי שעדיין לא מאמין, בוודאי שהאיחול הזה יכול לבוא ביחד!

אהבתם את המאמר? שתפו אותו עם חברים

תפריט נגישות