סרטון שפורסם במבט, ערוץ 1 בתאריך ה25.8.16
לרוב המנהגים שלנו, יש היסטוריה מעניינת. כך גם לאכילת פירות יבשים בט”ו בשבט.
אחד מהמנהגים היפים מימי קדם, היה לייבש באופן טבעי את פירות ארץ ישראל על גגות הבתים על מנת לשלוח ליהודי התפוצות פירות מארץ ישראל לכבוד ט”ו בשבט, בכדי שיזכו אף הם ליהנות מפירות הארץ.
ייבוש הפירות נותן להם חיי מדף ארוכים ללא צורך באמצעי קירור.
מעבר לטעם הנפלא שלהם לפירות היבשים ישנם יתרונות בריאותיים רבים: הם דלים מאוד בנתרן (מלח) ועשירים מאוד באשלגן, דבר התורם במניעת לחץ דם.
בכל פרי מיובש יש ריכוז גבוה של ויטמינים ומינרלים חיוניים כמו אשלגן, אבץ, סידן, מגנזיום, זרחן וברזל המסייעים לספק רכיבים כה חשובים לאלו שאינם אכלניים גדולים (בעיקר ילדים וזקנים) או לנשים הרות ומניקות או ספורטאיים שהצריכה של מינרלים וויטמינים גבוהה במיוחד.
פירות מיובשים הם גם מקור לסיבים תזונתיים המסייעים לפעילות מעיים תקינה, ומספקים תחושת שובע.
הם גם עשירים בנוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים) ולכן מספקים גם הגנה מפני תהליך ההזדקנות.
עד כאן הכול נשמע נפלא, אולם לפירות היבשים ישנם גם לא מעט חסרונות :
בתהליך הייבוש הפירות מאבדים את רוב המים, וכתוצאה מכך ישנו אובדן של חלק מהוויטמינים. כמו כן ישנה עלייה של עד פי 10 בכמות הסוכר, גם אם כתוב על האריזה “ללא תוספת סוכר”, הכוונה היא שהיצרן לא הוסיף סוכר לבן, והסוכר שהפרי מכיל הוא הסוכר הטבעי שלו.
בעקבות ריכוז גבוה של סוכר, עולה משמעותית הריכוז הקלורי של כל הפירות המיובשים.
חיסרון נוסף של אכילת הפירות המיובשים הוא שלרוב הפירות המיובשים מוסיפים גופרית דו-חמצנית וחומרים סינתטיים אחרים (שמקורם לרוב בנפט) על מנת לשמור על הצבעים הצבעוניים של הפירות.
על בעיה זאת ניתן להתגבר אם מקפידים לקנות פירות מיובשים אורגנים או אם שוטפים אותם היטב (אפילו מומלץ להרתיח אותם) לפני אכילתם.
עבור הסובלים ממשקל עודף, סוכרת ורמות גבוהות של שומנים בדם מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית לגבי שילוב נכון של מזונות אלו בתפריט.
עד כמה הפירות המיובשים באמת משמינים?
1 צימוק מכיל 10 קלוריות (8 צימוקים שווים לאכילת תפוח עץ גדול- כ80 קלוריות)
1 תמר מכיל 60 קלוריות ( 1 תמר שווה לאכילת תפוח עץ קטן)
1 תאנה מכיל 25 קלוריות ( 3 תאנים שווים אכילה של תפוח עץ גדול)
1 שזיף מכיל כ20 קלוריות (4 שזיפים שווים לאכילת תפוח עץ גדול)
1 חמוצית מכיל 10 קלוריות (8 חמוציות שוות לאכילת תפוח עץ גדול- כ80 קלוריות)
1 משמש מכיל כ20 קלוריות (4 משמשים שווים לאכילת תפוח עץ גדול)
1 פרוסה תפוח עץ מכיל כ 20 קלוריות (4 פרוסות שווים לאכילת תפוח עץ גדול)
1 פרוסה אננס מיובש מכיל כ30 קלוריות (2 פרוסות שוות לאכילת תפוח קטן)
1 חרוב קטן מכיל כ40 קלוריות ( 2 חרובים קטנים שווים לאכילת תפוח עץ גדול)
אולי עדיף אגוזים?
בנוסף לפירות היבשים קיימת גם קבוצה של אגוזים מרוכזים בקלוריות שמקורם בחומצות שומן בלתי רוויות התורמות רבות לבריאות הלב (אומגה שלוש)
שמן זית יחד עם אגוזים ושקדים מהווים את עיקר צריכת השומן בתפריט הים תיכוני המגן מפני מחלות לב בישראל.
אגוזים הם גם מקור מצויין לויטמינים ומינרלים כמו ויטמין E , סידן, אשלגן, ברזל,מגנזיום,אבץ, ויטמינים מקבוצת B יחד עם תרומה יפה של חלבון .
מחקרים מראים שתוספת של אגוזים בתפריט היומי בכמות מבוקרת, יכול לסייע בשמירה על המישקל ואף לעזור בהפחתתו.
חובתי להזכיר שמשרד הבריאות ממליץ להרחיק פיצוחים מהישג ישם של ילדים מתחת לגיל 5. בקרב ילדים מתחת לגיל 5 קיימת סכנת חנק. ניתן לתת לילדי פירות יבשים, אך להקפיד לחתוך אותם לחתיכות קטנות.
וההמלצה לכלל האוכלוסיה היא לצרוך אגוזים טבעיים לא מלוחים.
אגוזים וקלוריות
1שקד- כ7 קלוריות (7 שקדים מהווים מנת שומן השווה ל1 כפית שמן המכילה כ50 קלוריות)
1 אגוזי מלך- כ25 קלוריות (2 אזוגי מלך שווה 1 כפית שמן)
1 אגוזי פאקן כ15 קלוריות (3 אגוזי מלך שווה 1 כפית שמן)
1 אגוזי קשיו כ 8 קלוריות ( 6 קשיו שווה ל1 כפית שמן)
1 אגוזי לוז כ8 קלוריות ( 6 לוז שווה ל1 כפית שמן)
1 בוטנים – 5 קלוריות ( 10 בוטנים שווה 1 כפית שמן)
ולפני סיום-
מתכון מיוחד ללחם חגיגי לט”ו בשבט. תוספות האגוזים, הגרעינים וכו. מעשירים את הלחם בוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. שימו לב גם לכך שההכנה שלו כה פשוטה שגם ילדים יוכלו להכין אותו בקלות.
רכיבים:
1/2 ליטר בירה (כל סוג)
1/2 ק”ג קמח חיטה מלאה תופח
1 כפית מלח
1 כפית סוכר חום
50 גרם שקדים קצוצים
100 גרם אגוזים קצוצים
50 גרם גרעיני חמניות/דלעת
50 גרם חמוציות
50 גרם משמשים מיובשים
מערבבים את כל החומרים ואופים כ35 דקות בחום 180 בתנור שחומם מראש.
15 מנות – כל מנה 180 קלוריות
בתאבון וט”ו בשבט שמח!
sussygaler@gmail.com
02-5325236