פסח הוא חג שדורש דיוק והקפדה בהכנתו על מנת שנגיע לליל הסדר מוכנים ו”כשרים לפסח”.
אם נוסיף כמה עצות מועילות ייתכן וגם נצליח לעבור את החג בשמחה, בהנאה, עם מאכלים טובים ,
וטעימים, ואפילו אוליי נזכה לרזות או לפחות לא לעלות במשקל.
טיפים בזמן הניקיונות
ככל שהחג מתקרב, העבודות סביב המטבח נעשות יותר אינטנסיביות. מי לא מכיר את הימים
שנכנסים למטבח ורק רואים את החמץ על השולחן כי צריכים להספיק לאכול אותו לפני החג ואם לא
תכננתם נכון, פתאום אתם מוציאים את עצמכם עם כמויות אדירות של עוגיות, דגני בוקר, קרקרים,
פסטות וכל הדברים שהיו במזווה, במקפיא, בארונות ובמגירות…והכל מול עינכם! אם אכן זהו
מצבכם, אני ממליצה לעשות חושבים לשנה הבאה איך להגיע לתקופה הזו עם הרבה פחות חמץ
בבית.
והשנה? כדאי להכין “סלסלה יומית” עם דברים לאכילה תוך כדי עבודות הניקיון באזור של המטבח.
“הסלסלה” יכולה להכיל פירות, קופסה עם ירקות חתוכים, סנדוויץ, פריכיות אורז, גבינות עד 5%.2
שומן, יוגורט,מסטיקים ללא סוכר וכמובן בקבוקי מים וכל דבר שנראה לנו לנכון לאכול בין הארוחות.
להשתדל כל שעתיים שלוש לעשות כמה דקות מנוחה לגוף ולנשמה ולאכול משהו מתוך ה”סלסלה”
היומית האישית שלכם. השיטה עוזרת לתכנון ובקרה של הדברים הנאכלים במהלך היום וגם מונעת
להתפתות למאכלים אחרים שהם לא ב”סלסלה” שלכם.
ערב פסח
יש יתרון באכילת ארוחת בוקר עם לחם לפני סוף זמן אכילת חמץ. כדאי לתכנן שיהיה לכל אחד את
הפרוסות לחם שכל אחד רגיל לאכול ואז להתפנק עם הפרוסות האחרונות יחד עם גבינות רזות
וירקות.
לאחר שריפת החמץ חוזרים לבניית הסלסלה האישית עם 2-3 פירות, יוגורט, כמה שקדים, אגוזים,
ירק חתוך, גבינות לבנות וכמובן ליטר מים. כל אלה יהיו הנשנושים בין הארוחות עד כניסת החג.
ומה מומלץ לצהריים?
אפשר להכין סלט שהיא ארוחה מלאה, לבחור ירקות אהובים ולהוסיף גם חלבון וגם שומן וגם
פחממה לתחושת שובע. חלבון בשרי יכול להיות רצועות של חזה עוף, חלבון פרווה יכול להיות טונה,
סרדינים וגם ביצה וחלבון חלבי יכול להיות כל הגבינות הרזות למינהן. כמקור לשומן בריא אפשר
להוסיף אבוקדו או כמה שקדים ואגוזים עם שמן זית וכתוספת פחממתי אפשר להוסיף תפוח אדמה
ובטטה אפויים.
מעדיפים אוכל חם? אז עדיף כבר לאפות עוף או קציצות בשר עם תפוחי אדמה ,בטטה , קישואים,
קולורבי ופלפלים ואם לא רוצים להיות בשריים אז נשאר האופציה של חביתת ירק עם גבינות
בתוספת תפוחי אדמה וסלט.
והעיקר: ליל הסדר
בליל הסדר יש מצוות המחייבות אכילה ושתייה ואותם מצוות נרצה לקיים במלואן ובשמחה רבה, אבל
מותר לנו לחסוך במיותרים…
יתרון של מארחת הוא שאפשר לתכנן יחד עם המאכלים המסורתיים של החג ושל המשפחה, גם
סלטים על בסיס ירק בלבד, דגים אפוים , תוספת של ירק מבושל וכל המאכלים הטעימים מופחתי שומן וסוכר.
החיסרון הוא שכל שאריות האוכל המשמין נשאר בבית גם לאחר ליל הסדר.
רוצים להיפטר מהם בדרך אלגנטית? קנו מבעוד מועד תבניות אלומיניום או קופסאות פלסטיק
בגדלים שונים ותקפיאו את המאכלים “המשמינים” הניתנים להקפאה כמובן מייד בסיום ארוחת ליל
הסדר לטובת שבת חול המועד או שביעי של פסח. ואם בכל זאת עדיין כמויות האוכל הינן גדולות
תכינו מראש פתקים לאורחים “תודה שבאתם להסב איתנו בליל הסדר” ומיד בסוף הארוחה ,
תחלקו להם את כל המאכלים הללו.
מוזמנים לבית וחוששים שמא לא יהיה בנמצא אוכל בריא ? שווה להשקיע קצת ולהביא סלט
ירקות גדול או פשטידת ירקות או פלטת ירקות אפויים.
אז מה צפוי לנו בליל הסדר מבחינה קלורית?
להלן הערך הקלורי של המאכלים המסורתיים בליל הסדר:
מצ ה= 160 קלוריות= 2 פרוסות לחם רגיל = 4 פרוסות לחם קל
מצה קלה = 100 קלוריות= 1 פרוסה לחם רגיל = 2 פרוסות לחם קל
קניידלך בינוני קטן = 80 קלוריות = 1 פרוסה לחם רגיל = 2 פרוסות לחם קל
כוס יין אדום מתוק = 210 קלוריות לכוס
כוס יין אדום יבש = 140 קלוריות לכוס
כוס מיץ ענבים = 140 קלוריות לכוס
כוס יין לייט 4% = 206 קלוריות לכוס
חרוסת 1 כף= 80 קלוריות
ביצה אחת = 70 קלוריות
קציצה אחת של גפילטעפיש מתוק = 150 קלוריות
מרק עוף = 250 קלוריות למנה
מנת בקר = 300 קלוריות
תפוח אדמה ביניני = 100 קלוריות
1 עוגית אגוזים וקוקוס = 100 קלוריות
מוס שוקולד = 300 קלוריות
פרוסת עוגת אגוזים = 250 קלוריות
כוס שתיה מתוקה = 100 קלוריות