מי יכול לדמיין לעצמו ארוחת פסטה ללא שמן זית, או סלט ערבי קצוץ דק דק בלעדיו? רטבים, תבשילים, צלחת חומוס ומסבחה, בלי שמן זית? השמן הזה, יקר ככל שיהיה, מוסיף למטבח הים תיכוני ארומה מיוחדת במינה, אופיינית כל כך וחסרת תחליף. מוצאו של התענוג הגסטרונומי הזה באגן הים התיכון, בואכה ארץ ישראל. כאן גם התפתחה תעשיית שמן הזית בעת העתיקה, תעשייה שמשגשגת בהצלחה עד היום.
ענף הזית במועצת הצמחים בארץ ממליץ לצרוך שמן זית איכותי ומסביר על ההבדלים בין השמנים השונים. שמן זית איכותי הינו כזה המופק בכבישה קרה, תוך ריסוק פירות טריים שנמסקו זה עתה, לכן הוא עשיר ביותר ברכיבים פעילים נוגדי חמצון ונוגדי דלקת. שמן זית ‘כתית מעולה’ הוא העשיר ביותר ברכיבים בריאותיים, ולכן הוא המומלץ ביותר.
כמו כן, יש לשים לב לרמת החומציות. רמת החומציות בשמן זית כתית מעולה צריכה להיות נמוכה ככל האפשר ועד 0.8%. רמת החומציות היא מדד לתכולת חומצות השומן החופשיות בשמן. מדובר באחוז חומצות השומן שהתפרק ממבנה הטריגליצריד הטבעי של השומן. ככל שרמת חומצות השומן המפורקות נמוכה יותר, כלומר רמת החומציות נמוכה יותר, כך השמן איכותי, בריא וטרי יותר. הרכיבים הבריאותיים הם המקנים לשמן הזית את טעמיו המרירים והעוקצניים. לכן מומלץ להעדיף שמן זית כתית מעולה בעל ארומה וטעם דומיננטיים.
כיצד יש לאחסן את שמן הזית?
בשל רגישותו הרבה לאור, רצוי לאחסן את שמן הזית במקום חשוך ובכלים אטומים, כשהטמפרטורה המומלצת לאחסונו נעה בין 18 ל-20 מעלות צלזיוס.
מומלץ לאחסנו באריזת פח אטומה לאוויר או בבקבוק זכוכית כהה, על מנת למנוע התחמצנות של השמן בבואו במגע עם האוויר. אין לאחסן את שמן הזית בבקבוקי פלסטיק.
צבע השמן נקבע על פי סוג הזיתים מהם יוצר. זיתים צעירים יניבו שמן שצבעו ירוק וזיתים בוגרים יניבו שמן שצבעו צהוב בהיר. שימו לב שהשמן הבהיר, איכותי יותר מהכהה.
בשל דרגת העישון הגבוהה שלו (190מעלות), הוא מתאים מאד גם לטיגון בשמן עמוק. משך הזמן האופטימלי לשימורו של שמן הזית, הוא כשנה וחצי מיום ייצורו, כאשר הוא מגיע למיטבו לאחר כחצי שנה מיום ייצורו ולאחר מכן איכותו הולכת ויורדת.
סגולות ריפוי רבות לו
בפולקלור העממי, קיימות עצות שימושיות רבות לשימוש בשמן הזית לרפואה: “אסף הרופא” כותב על סגולותיו של שמן הזית: “ירפא כאב המעיים ויחזק הילוך הבטן ויועיל לנגעי החך ולשיניים והוא מועיל לחולי הראש ומצמיח השער וירבהו וישמרהו. ולא יימרט במהרה. ויסיר הסובין שיהיה בעור הראש כקמח לבנה”. ובנוסף: “שמן זית ישן, ירפא לנשוכי נחשים והמרבה לשתותו יום יום, יהרוג השרף שבמעיים ואם תטיף ממנו בעין יטהרנה וגם יאירנה”.שמן הזית מומלץ לחולים הסובלים מכאבי ראש, חוסר תיאבון, נדודי שינה ומבעיות בדרכי העיכול. שמן הזית מועיל גם להצטננות, לכאבים בגוף ונגד קשקשים. שתיית שמן זית היא סגולה להיריון. עלי זית כתושים משמשים לריפוי פצעים ונגד צהבת, אכילת הפרי משפרת את התיאבון. השמן יעיל נגד כאבים במערכת העיכול, עצירות ותולעים במעיים. ברפואה המודרנית, השמן משמש לתכשירים שונים ומהעלים מכינים תרופה להורדת לחץ דם.
והנה כמה מתכוני בריאות וטיפוח שתוכלו להפיק בעצמכם ממוצרים הקיימים בכל בית.
“תרופת סבתא” לכאבי אוזניים
מערבבים מעט שמן זית עם חומץ של יין ומטפטפים לאזן החולה מספר פעמים ביום, עד להחלמה. לאחר הטפטוף, סותמים את האוזן עם פיסת צמר גפן קטנה לשמירה על החום.“תרופת סבתא” לשיעול
לילדים הסובלים מבעיות בדרכי הנשימה ומשיעול קשה יש לתת כפית שמן זית עם כפית דבש. (לא מומלץ מתחת לגיל שנה)מסאז’ מפנק
שמן הזית מעולה לצורך עיסוי. על מנת להסוות את ריחו האופייני, משתמשים בשמנים אתריים. הכמות המומלצת לעיסוי: 5 מילי-ליטר שמן זית + 3 טיפות של מליסה.ונסיים במתכון טעים שמתאים לתזונה הים- תיכונית שלנו.
ממרח עשבי תיבול ירוק עם שמן זית
החומרים (כ-12 מנות):
1/2 כוס שמן זית ישראלי איכותי
2 מארזי בזיליקום
1/2 צרור כוסברה גדול
1/2 צרור פטרוזיליה גדול
4-5 שיני שום
מיץ מלימון אחד
1/2 כוס אגוזי מלך או פקאן או קשיו (אפשר גם שקדים)
פלפל ירוק חריף לפי הטעם
מעט מלח ופלפל
אופן ההכנה:
טוחנים היטב את כל החומרים במעבד מזון, מתקנים תיבול אם צריך, שומרים במקרר ומגישים.