האיחול הנפוץ “שנה טובה ומתוקה” שגור בפי כל. כולם מייחלים למתיקות ולטוב שיבוא בעקבותיו.
אבל ישנה בעיה תודעתית כי כאשר אנו חושבים על מתוק,אנו חושבים באופן אוטומטי על גרגירי סוכר לבן, שלמרות מתיקותו הנעימה אחראי להדרדרות במצבנו הבריאותי לאט לאט.
חשוב להבדיל בין הסוכר הטבעי, הנמצא בפירות,ירקות, מוצרי חלב ודגנים, החיוני לתזונה מאוזנת ובכמות מאוזנת איננו מזיק, ובין הסוכר הלבן המוסף שאנו צורכים ומתקשר ישירות להשמנה, סכרת, מחלות קרדיאוסקולריות ומחלות אחרות.
ע”פ האגודה לבריאות הציבור, צריכת הסוכר המוסף השנתית עולה בכל שנה. אותו סוכר נמצא כמעט בכל המזונות המעובדים שקונים בסופר, במשקאות קלים ומוגזים וכמובן, בממתקים. לעיתים על מוצרים אלו כמות הסוכר לא מצויינת באופן מדוייק וכך אין אפשרות לעקוב אחרי צריכת הסוכר, שהולכת וגדלה.
אם כך, הבעיה טמונה בסוכר המוסף למוצרים התעשייתים. עלינו להתאמץ ולהפחית בצריכת סוכר זה משום שפוגע בבריאותינו.
אמנם אף אחד מאיתנו לא מוכן לוותר על מתיקות, ובמיוחד לא על האיחול הנפלא “שנה טובה ומתוקה”, ולכן כדאי להתבונן במעט מהסימנים הנהוגים בראש השנה כדי לגלות שם נבחרת של מאכלים מתוקים, בעלי סוכר טבעי ובריא: תפוח, תמר, דבש, רימון.
במאכלים אלו טמון ערך תזונתי יחודי ששווה להכיר, ולא רק בראש השנה- אלא לכל אורכה.
אוכלים תמר ואומרים: יהיה רצון מלפניך אבינו שבשמים שיתמו שונאינו
תמר הוא סוג של תוסף מזון טבעי. כלומר, הפרי עשיר במינרלים כמו סידן ומגנזיום כמעט פי 10 מפירות אחרים. הוא עשיר בנוגדי חימצון, חומצות אמינו, ויטמינים, אבץ ואשלגן שמונע יתר לחץ דם. בנוסף התמר מכיל כמות מרשימה של סיבים תזונתיים שעוזרים ביצירת תחושת שובע ומניעת עצירות.
לתמר יש עוד יתרונות בריאותיים משמעותיים:
חלק מהמרכיבים של התמר מעכבים תהליכי ההזדקנות. על פי מחקרים, צריכת התמרים עוזרת להפחית ב25% קמטי עור הנראים לעין.
יש מחקרים המתארים את התמר כמאכל אנטי – דלקתי , כעוזר נגד דיכאון, כמאכל המשפר את רמות השומנים בדם, כפרי המאזן רמות הסוכר בדם, כפרי עם השפעה טובה לפוריות ובעיקר כפרי המגביר את פעילות המערכת החיסונית החיונית לבריאתינו.
בזכות ההרכב הייחודי הזה, התמר משמש כתרופה טבעית למצבים שונים ללא תופעות לווי.
ההמלצה היא לצרוך 1-2 תמרים ליום, כאשר כל תמר מכיל כ 60 קלוריות.
אוכלים תפוח שהוטבל בדבש וקודם האכילה אומרים: יהיה רצון מלפניך ה’ אלקינו ואלקי אבותינו, שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה
על התפוח:
“תפוח עץ מדי יום ירחיק מכם את הרופא” ידועה כאמירה אנגלית ישנה. (one apple a day keeps the doctor away)
ואכן, התפוח בריא מאוד ועוזר במניעת מחלות שונות. תפוח עץ הוכח כיעיל בהורדת כולסטרול בדם, הורדת לחץ דם, שמירה על משקל תקין ועזר בזמן הורדת משקל, שיפור צפיפות העצם ושימור מערכת העיכול ומניעת מחלות כרונית.
כל זאת תדות למרכיבים המצוים בתפוח עץ : מגנזיום, אשלגן, זרחן ויטמינים C, A, K,וסיבים תזונתיים
כדאי לשים לב שכל תפוח עץ מכיל כמות דומה של סוכרים, ללא קשר לסוגו, ולכן אין עדיפות דווקא לתפוח ירוק וחמוץ על פני תפוח אדום ומתוק יותר.
תפוח מכיל בין 60 ל100 קלוריות תלוי בגודלו של התפוח.
ההמלצה היא לאכול תפוח אחד ליום.
על דבש:
הרכב הדבש גם הוא עשיר במרכיבים בריאים שונים: הדבש עשיר באשלגן, סידן, מגנזיום, נתרן, חומצות אמינו וויטמינים.
אכילת דבש משפרת את עמידות המערכת החיסונית, ומעכבת גידול של חיידקים, פיטריות ווירוסים.
בזכות תכונות אלו הדבש תופס מקום של כבוד ברפואה המודרנית והוא משמש כבסיס לתרופות אנטי דלקתיות ובקטריאליות שונות.
כל כפית דבש מכילה כ20 קלוריות ומומלץ לצרוך כפית ביום.
יש נוהגים לאכול גם רימון ויש שאין אוכלים את הרימון אלא בליל שני של ראש השנה, ומכונים עליו בברכת “שהחינו”. קודם אכילת הרימון אומרים: יהיה רצון מלפני אבינו שבשמים שנרבה זכויות כרימון
לרימון מיוחסות תכונות בריאותיות רבות, בעיקר הנוכחות החזקה של נוגדי החימצון הנמצאים בו. רמת נוגדי החימצון ברימון גבוהה יותר מבאוכמניות,חמוציות, יין אדום ותה ירוק.
בנוסף לנוגדי החימצון הרימון מכיל כמות גדולה של אשלגן, וויטמינים C,K,E,5B ונחושת.
ברפואה העממית מיוחסות לרימון תכונות ויתרונות רבים כמו עצירת דימומים, הקלה על שיעול וטיפול באנמיה.
לרימון גם תכונה יחודית ויוצאת דופן- מיץ הרימון נחשב כבריא יותר מהפרי עצמו, בניגוד לרוב הפירות. זאת משום שבזמן הסחיטה משתחררים כ70% יותר נוגדי חמצון מאשר באכילה.
כדאי לנצל את התקופה בה יש רימונים בשוק ולאכול כשאפשר רימון כמנת פרי יומית.
—————————————————————————————————————
למען האמת, אותם מאכלים היו זוכים בתחרות “המאכלים המתוקים הבריאים” גם ללא קשר להיותם חלק מסימני החג, כך שכעת נותר להנות מסימני החג המתוקים והבריאים ונאחל שתהיה לנו ולכל עם ישראל שנה טובה ומתוקה!
מתכון עוגת דבש:
רשימת מרכיבים
חומרים:
1 קילוגרם תפוחים גרנד סמיט’, קלופים ופרוסים לפרוסות
350 מיליליטר שמן קנולה
5 כפות דבש
1 כפית קינמון
חצי כוס סוכר
4 ביצים
2 וחצי כוסות קמח תופח
1 כפית קינמון
אופן הכנה
הכנה:
1. חממו תנור ל- 180 מעלות.
2. חממו 2 כפות שמן במחבת והוסיפו את התפוחים, טגנו כמה דקות והוסיפו את הדבש והקינמון.
3. ערבבו יחד את הסוכר ויתרת השמן. הוסיפו את הביצים אחת אחרי השנייה ולאחר מכן את הקמח וערבלו עד שהתערובת חלקה ללא כל גושים.
4. השאירו כמה פרוסות תפוחים וערבלו את היתר ידנית לתוך הבצק.
5. צקו לתבנית אנגלית, הניחו את פרוסות התפוחים הנותרות אחת על גבי השנייה על הבצק. זרו מעל קינמון ואפו 40 דקות לערך או עד שקיסם יוצא יבש מתוכה.